Följ Svensk Kärnbränslehantering AB

Besök SKB:s transportfartyg i Almedalen

Pressmeddelande   •   Jun 28, 2019 10:30 CEST

SKB:s transportfartyg m/s Sigrid lägger till i Visby under Almedalsveckan. Foto: Lasse Modin

För 16:e året i rad är SKB:s transportfartyg på plats vid kajen i Visby under Almedalsveckan. Besök vår utställning ombord, ställ frågor till våra experter och lär dig mer om hur vi ska ta hand om det använda kärnbränslet från de svenska kärnkraftverken.

– Ombord på fartyget informerar vi om vårt planerade slutförvar för använt kärnbränsle, både vad gäller de tekniska lösningarna och läget i tillståndsprocessen. Frågan om Kärnbränsleförvaret är högaktuell och vi närmar oss läget där regeringen ska fatta beslut i frågan, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

Uppförande startar i Finland

Det händer mycket kring slutförvar av kärnavfall just nu. I Finland har SKB:s systerorganisation Posiva nyligen beslutat att påbörja uppförandet av en inkapslingsanläggning, som del i systemet för slutförvaring av använt kärnbränsle där. Slutförvarsmetoden är densamma som SKB tagit fram och ansöker om i Sverige. Posiva erhöll tillstånd för att bygga ett slutförvar 2015.

Huvudförhandling om utbyggt SFR

SKB har ansökt om tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt och utökad verksamhet vid Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Inför domstolens yttrande till regeringen i tillåtlighetsfrågan håller domstolen huvudförhandling med början den 23 september 2019 i Nacka tingsrätt.

– Almedalsveckan är en möjlighet att berätta om hur långt vi har kommit i det svenska kärnavfallsprogrammet och vilka milstolpar vi har framför oss. Är du på plats i Visby under veckan rekommenderar jag verkligen ett besök ombord på vårt fartyg, säger Anna Porelius.

Kärnkraftsföretagen i Sverige gick på 1970-talet samman och bildade Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö. Uppdraget är så omfattande att vi ser det som ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.