Följ Svensk Kärnbränslehantering AB

Finland först i världen med svensk metod för slutförvar

Pressmeddelande   •   Nov 12, 2015 13:17 CET

Posiva Oy, SKB:s motsvarighet i Finland, har i dag fått tillstånd att uppföra ett slutförvar för använt kärnbränsle. Det betyder att Finland blir först i världen med att använda den metod som Svensk Kärnbränslehantering, SKB, utvecklat under många år. Även andra länder samarbetar med SKB i slutförvarsfrågor.

– Det är ett viktigt erkännande att SKB:s metod för slutförvaring av använt kärnbränsle nu är godkänd i ett annat land. I Sverige inväntar vi fortfarande resultatet av Strålsäkerhets­myndighetens granskning som ska vara klar 2017, säger Christopher Eckerberg, vd SKB.

Den finska regeringen fattade i dag beslut att ge tillstånd till uppförande av ett slutförvar efter en positiv rekommendation tidigare i år från STUK, den finska motsvarigheten till Strålsäkerhetsmyndigheten. STUK konstaterade att metoden har förutsättningar att uppfylla säkerhetskraven för finskt kärnavfall både på kort och lång sikt.

Det finska slutförvaret ska byggas av Posiva vid Olkiluoto på den finska västkusten. Där finns också två av Finlands totalt fyra kärnkraftsreaktorer.

SKB:s forsknings- och utvecklingssamarbete med Posiva inleddes redan på 1970-talet och fördjupades i början på 2000-talet.

– Vi ser fram emot att det långa och konstruktiva samarbetet mellan SKB och Posiva kan fördjupas ytterligare, till exempel inom teknikutvecklingen, säger Christopher Eckerberg.

Förutom Finland är Japan, Sydkorea, Storbritannien och nu senast Taiwan intresserade av att ta del av SKB:s kunnande.

– Vår metod har blivit framgångsrik och vi exporterar vårt kunnande till andra länder. I Äspölaboratoriet, Oskarshamn, har nya tunnlar gett plats för internationella forskare och för att andra länder ska kunna utföra tester på plats i vårt underjordslaboratorium, säger Christopher Eckerberg.

För mer information kontakta:
Erica A Wallin, 08-459 84 83

Tillståndsprocessen i Sverige
Våren 2011 lämnade SKB in ansökningarna om att få bygga Kärnbränsleförvaret i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Ansökningarna prövas nu av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen. Strålsäkerhetsmyndigheten tar ställning till kärnsäkerheten och strålskyddet i anläggningarna enligt kärntekniklagen. Mark- och miljödomstolens prövning sker utifrån miljöbalken. Slutligt beslut fattas av regeringen men detta kan göras först efter att de berörda kommunerna, Östhammar och Oskarshamn, tagit ställning i frågan.

Kärnkraftföretagen i Sverige gick på 70-talet samman och bildade Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö. Uppdraget är så omfattande att vi ser det som ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.