Följ Svensk Kärnbränslehantering AB

Fortsatt starkt stöd för SKB:s verksamhet

Pressmeddelande   •   Jun 01, 2011 13:32 CEST

Det lokala stödet för SKB:s pågående och framtida verksamhet är fortsatt starkt i både Oskarshamns och Östhammars kommuner. En stor majoritet i Sverige vill dessutom att slutförvarsfrågan ska lösas av de generationer som lever i dag. Det visar den årliga opinionsundersökning som Novus Opinion genomfört på SKB:s uppdrag.

Enligt undersökningen är 80 procent av invånarna i Östhammars kommun för den planerade etableringen av Kärnbränsleförvaret i Forsmark. I Oskarshamn är motsvarande siffra 81 procent vad gäller planerna på en kapselfabrik samt en inkapslingsanläggning i kommunen.

–        Vi har ett händelserikt år bakom oss, och har i och med ansökningarnas inlämnande i mars tagit ytterligare ett steg i arbetet med att ta fram en lösning på slutförvarsfrågan. Då känns det naturligtvis tryggt att vi och vår verksamhet har ett gediget stöd lokalt, säger SKB:s vd Claes Thegerström, i en kommentar till undersökningen.

Drygt 75 procent av de tillfrågade i de två kommunerna svarar att de vill att frågan om slutförvaring av det använda kärnbränslet ska lösas av oss som lever i dag och inte lämnas till kommande generationer. Nationellt är motsvarande siffra 77 procent.

–        Att så många vill ta ansvar för att lösa frågan på ett ansvarsfullt sätt stärker självklart oss i vårt arbete, avslutar Claes Thegerström.


Fakta om undersökningen:
SKB gör sedan 2003 en årlig opinionsundersökning där frågor bland annat ställs om inställningen till ett tänkt slutförvar i den egna kommunen. Årets undersökning har genomförts av Novus Opinion under perioden 11-27 april 2011 och omfattar 800 genomförda intervjuer med boende i Oskarshamns respektive Östhammars kommuner samt 1 000 genomförda intervjuer med personer från hela landet.


För mer information:
Jimmy Larsson-Hagberg, presschef SKB, 08-459 84 83, 070-269 91 15
Jessica A Otterstål, pressekreterare SKB, 08-459 85 27, 070-242 07 27

Kärnkraftföretagen i Sverige gick på 70-talet samman och bildade Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö. Uppdraget är så omfattande att vi ser det som ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.