Följ Svensk Kärnbränslehantering AB

Fortsatt starkt stöd för SKB:s verksamhet

Pressmeddelande   •   Maj 22, 2012 13:44 CEST

Det lokala stödet för SKB:s pågående och framtida verksamhet är fortsatt starkt i både Oskarshamns och Östhammars kommuner. Det visar den årliga opinionsundersökning som Novus Opinion genomfört på SKB:s uppdrag.

82 procent av invånarna i Östhammars kommun är, enligt undersökningen, för den planerade etableringen av Kärnbränsleförvaret i Forsmark. I Oskarshamn ställs frågan utifrån planerna på en kapselfabrik samt en inkapslingsanläggning i kommunen, och där är motsvarande siffra 84 procent.

– Brett förtroende är en förutsättning för vår verksamhet både på kort och lång sikt. Det faktum att vi har ett fortsatt stabilt stöd hos kommuninvånarna känns självklart tillfredsställande, säger SKB:s vd Claes Thegerström i en kommentar till undersökningen.

Drygt tre av fyra av de tillfrågade i de två kommunerna svarar att de vill att frågan om slutförvaring av det använda kärnbränslet ska lösas av oss som lever i dag och inte lämnas till kommande generationer. Hos de 502 personer i Uppsala kommun som fått samma fråga svarar en motsvarande andel på samma sätt.

– Resultatet bekräftar tidigare undersökningar, och stärker oss i vårt arbete med att ta hand om kärnavfallet på ett säkert sätt, avslutar Claes Thegerström.

Fakta om undersökningen:
SKB gör sedan 2003 en årlig opinionsundersökning där frågor bland annat ställs om inställningen till ett tänkt slutförvar i den egna kommunen. Årets undersökning har genomförts av Novus Opinion under perioden 3 – 13 april 2012 och omfattar 805 respektive 804 genomförda intervjuer med boende i Oskarshamns respektive Östhammars kommuner. Undersökningen för Uppsala kommun omfattar 502 genomförda intervjuer.

För mer information:
Jimmy Larsson-Hagberg, presschef SKB 08-459 84 83, 070-269 91 15, jimmy.larsson-hagberg@skb.se

 

Kärnkraftföretagen i Sverige gick på 70-talet samman och bildade Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö. Uppdraget är så omfattande att vi ser det som ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.