Följ Svensk Kärnbränslehantering AB

Internationell kärnavfallskonferens i Stockholm

Pressmeddelande   •   Dec 03, 2003 15:14 CET

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) står den 8-9 december som värd för en internationell konferens om geologisk förvaring av kärnavfall.

Bland deltagarna märks bland andra IAEA:s generaldirektör Mohamed ElBaradei och Luis Echávarri, generaldirektör vid OECD/NEA. Konferensen anordnas i samarbete med bland andra FN:s atomenergiorgan IAEA, OECD/NEA och Europeiska Kommissionen. Beslutsfattare på internationell, nationell, regional och lokal nivå kommer tillsammans med olika myndigheter träffas för att främst behandla de framsteg som gjorts på det politiska och tekniska planet inom geologisk förvaring. Konferensen kommer också att ta upp samhällsaspekter, särskilt demokratisk medverkan vid beslut om exempelvis lokalisering.

”Jag ser fram emot de här dagarna som kommer att samla mycket kompetens kring en viktig fråga”, säger SKB:s VD Claes Thegerström. ”Det sker en positiv utveckling inom kärnavfallshantering i många länder. Sverige, Finland, Frankrike och USA har alla tagit viktiga beslut för att kunna genomföra långsiktiga och säkra lösningar. I andra länder
har man inte kommit lika långt. Vi i Sverige brukar framhållas som ett föredöme i det här sammanhanget och den uppmärksamhet vi fått inför konferensen, bland annat från utländska media, känns stimulerande.”

En första presskonferens med deltagare från bland andra SKB, IAEA, OECD/NEA och Europeiska Kommissionen är planerad till måndag den 8 december klockan 12.05 på
Norra Latin, med anledning av den inledande viljeyttring som kommer att publiceras tidigare samma morgon. En andra presskonferens är planerad till tisdag eftermiddag den 9 december då konferensen förväntas anta ett uttalande om den internationella utvecklingen inom området.

Med anledning av konferensen anordnar SKB ett presseminarium fredag den 5 december och ett pressbesök vid våra anläggningar i Oskarshamn den 6 december.
För att få tillträde till pressaktiviteterna och konferensen ombeds media anmäla sitt deltagande via www.skb.se/media.

För mer information: Finn Isaksson, tf presschef, 08-459 84 98, 0708-42 27 11, eller Jessica Alsenlid, pressassistent, 08-459 85 27, 070-242 07 27

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.