Följ Svensk Kärnbränslehantering AB

m/s Sigrid har anlänt till Sverige

Pressmeddelande   •   Dec 03, 2013 09:26 CET

Måndagen den 2 december anlände Svensk Kärnbränslehantering, SKB:s, nya fartyg m/s Sigrid till svenska vatten. Ringhals utanför Varberg blev den första svenska hamn som fick besök av det nybyggda fartyget.

SKB:s nya fartyg m/s Sigrid är byggd 2011–2013 av holländsk Damen Shipyards vid deras varv i Galati i Rumänien. m/s Sigrid har nu anlänt till Sverige för att inom kort ta över uppdraget att transportera det svenska radioaktiva avfallet.

– Det känns bra att m/s Sigrid nu är på plats, och kan ta över efter m/s Sigyn som varit vår trotjänare under många år. Sigrid är en viktig del i moderniseringen av SKB:s transportsystem, där vi också nyligen tecknat avtal om nya transportbehållare för använt kärnbränsle. Jag ser fram emot många år av säkra, effektiva och miljövänliga transporter med det nya fartyget, säger SKB:s vd Christopher Eckerberg.

Som första uppdrag gör Sigrid provturer utan last ombord till de hamnar som används för transporter av radioaktivt avfall. Syftet är att testa manövrering och för att säkerställa att allting fungerar som det är tänkt.

Fakta om m/s Sigrid:
Sigrid är 99,5 meter lång, 18,6 meter bred, har ett djupgående på cirka 4,5 meter och en marschfart på 10 knop. Liksom sin företrädare m/s Sigyn kommer Sigrid att ha Oskarshamn som sin hemmahamn. Fartygets lastrum omsluts av en kraftig strålskärm. Lastrummet är något större än föregångarens Sigyns och rymmer 12 transportbehållare eller 40 stycken containrar. Takhöjden ger också möjlighet att ta in stora komponenter från rivningen av kärnkraftverken. Sigrid är klassad enligt International Maritime Organisation (IMO:s) högsta nivå, INF 3, för fartyg som transporterar radioaktivt avfall.

Varje år transporteras cirka 200 ton använt kärnbränsle från kärnkraftverken i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn till SKB:s mellanlager i Oskarshamn, även kallat Clab. Utöver detta transporterar SKB även låg- och medelaktivt avfall från främst de svenska kärnkraftverken till Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark.


Kärnkraftföretagen i Sverige gick på 70-talet samman och bildade Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö. Uppdraget är så omfattande att vi ser det som ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.