Följ Svensk Kärnbränslehantering AB

Påstådd korrosion inget hot mot slutförvar

Pressmeddelande   •   Nov 17, 2009 13:44 CET

Måndagen den 16 november genomförde Kärnavfallsrådet ett seminarium kring kopparkorrosion där internationella experter fick möjlighet att ställa frågor kring de påstådda mekanismer kring kopparkorrosion som diskuterats på senare tid.

Seminariet behandlade två huvudfrågor: dels att få en bättre förståelse för den vetenskapliga grunden för de påstådda rönen kring kopparkorrosion i syrefritt vatten. Dels att identifiera vad som ytterligare behövs för att kunna verifiera om dessa mekanismer finns, och dess eventuella påverkan på ett framtida slutförvar.

- Vi tycker det är bra att frågan lyfts upp och behandlas i ett vetenskapligt forum. Seminariet visade att det inte bara är SKB som ser många obesvarade frågor i det som presenterats av Peter Szakálos och hans kollegor, säger Peter Wikberg, forskningschef på SKB.

Det fanns under seminariet en konsensus om svårigheten i att förutsäga komplicerade processer på basis av enstaka experiment. Det rådde också enighet om att det vore bra med fler experiment för att kunna utvärdera om den påstådda korrosionsmekanismen verkligen existerar. Detta eftersom slutsatserna från det som publicerats hittills inte ger tillräckligt bra förklaringar kring vad som kan ha skett.

Under seminariet redogjorde SKB:s kopparexpert Christina Lilja för den samlade kunskapsbasen i korrosionsfrågan och hur SKB arbetar med säkerhetsanalysen. Bland annat förklarade hon hur många olika typer av beräkningar och försök som behövs för att kunna förstå hur kopparkapslarna i slutförvaret kan hålla under långa tidsperioder.

- Trots att vi så här långt inte sett några bevis för att denna korrosionsmekanism existerar så har vi tagit med den i vår analys av den långsiktiga säkerheten. Vi kan konstatera att slutförvaret ändå lever upp till säkerhetskraven. Det som främst påverkar korrosionshastigheten i det framtida slutförvaret är transporten av ämnen till och från kapseln. I slutförvaret kommer främst bentonitleran men också berget att kraftigt reducera denna transport, säger Christina Lilja.

- Vi samlar ihop alla pusselbitar som kan ge värdefull kunskap om slutförvaret. Det ligger i SKB:s intresse att alla eventuella frågetecken kring kopparkorrosion i syrefritt vatten rätas ut så snart som möjligt. SKB har därför initierat ett antal studier, både egna försök och i samarbete med utomstående forskningsinstitut, och hoppas att vi snart har de svar som behövs för att kunna få klarhet i denna fråga, avslutar Peter Wikberg, forskningschef på SKB.


Mer information:
Jimmy Larsson-Hagberg, presschef SKB, 08-459 84 83, 070-269 91 15
Jessica Alsenlid Otterstål, pressinformatör SKB, 08-459 85 27, 070-242 07 27

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.