Följ Svensk Kärnbränslehantering AB

Pressinbjudan: Världsunik deponeringsmaskin invigs i Äspölaboratoriet

Pressmeddelande   •   Nov 12, 2008 17:19 CET

Nu har den andra generationens deponeringsmaskin anlänt till Äspölaboratoriet, Svensk Kärnbränslehanterings underjordiska berglaboratorium norr om Oskarshamn. Onsdagen den 19 november är det dags att inviga samt namnge maskinen, som är den enda i sitt slag i världen.

Tid: Onsdag 19 november med start kl 10.30
Plats: Äspölaboratoriet, Figeholm, Oskarshamn

Anmälan:
Skicka namn, personnummer och vilken redaktion du tillhör till press@skb.se senast den 17 november.

Om deponeringsmaskinen:
Till skillnad från sin företrädare "Ullsuggan" går den nya maskinen på hjul istället för på räls. Deponeringsmaskinen ska både kunna placera och vid behov också återta kopparkapslar med använt kärnbränsle i och från borrhålen i slutförvaret. Maskinen är tillverkad av tyska Herbst AG och är 14 meter lång, tre meter bred, fyra meter hög och väger 75 ton (100 ton med last).

Om Svensk Kärnbränslehantering AB:
Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, tar hand om Sveriges kärnavfall. Uppdraget innebär att ta hand om, transportera och slutförvara svenskt kärnavfall på ett säkert sätt. För att skydda människa och miljö på lång sikt vill SKB bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i det svenska urberget.

Om Äspölaboratoriet:
I Äspölaboratoriet genomförs en generalrepetition inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle. Här testas, utvecklas och visas SKB:s metod i full skala och verklig miljö.

För mer information:
Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare, 08-459 84 83, 070-269 91 15, jimmy.larsson-hagberg@skb.se
Jessica Alsenlid Otterstål, pressinformatör, 08-459 85 27, 070-242 07 27 jessica.alsenlid.otterstal@skb.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://skb.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.