Följ Svensk Kärnbränslehantering AB

Resultat från SKB:s Grönlandsforskning publicerade i tidskriften Science

Pressmeddelande   •   Sep 30, 2013 08:16 CEST

I augusti publicerade den väl ansedda vetenskapliga tidskriften Science en artikel där resultat från forskningsprojektet Greenland Analogue Project (GAP) presenteras. Forskningen har bedrivits sedan 2008 som ett internationellt samarbete mellan SKB, Posiva (Finland) och NWMO (Kanada), med SKB:s medarbetare Lillemor Claesson Liljedahl som projektledare.

– Syftet med forskningen på Grönland är att genom faktiska observationer få kunskap om hur grundvatten bildas och rör sig i ett landskap med inlandsis och permafrost. Det är viktigt när man analyserar den långsiktiga säkerheten hos exempelvis ett Kärnbränsleförvar i Forsmark. Just nu pågår förvisso en global uppvärmning, men under de kommande 100 000 åren kan vi få perioder med permafrost och inlandsis, säger Lillemor Claesson Liljedahl.

Resultaten från en studie om smältvatten utförd av ett forskningsteam vid University of Montana publicerades i tidskriften Science den 16 augusti. I studien har forskningsteamet borrat 23 hål genom inlandsisen, ned till dess botten, med en specialkonstruerad isborr. Undersökningar av mängden smältvatten och vattenflödet vid borrhålen visar bland annat hur detta påverkar inlandsisens rörelse.

Glaciologer har hittills antagit att inlandsisar har stora likheter med små glaciärer. Resultaten från studien visar dock att detta enbart gäller det mest frontnära området. Under större delen av inlandsisen fungerar hydrologin annorlunda än man tidigare antagit. Forskningsresultaten från studien har därför uppmärksammats internationellt.

– GAP-projektet tar ett helhetsgrepp och väcker stort intresse internationellt. Att resultaten från den här studien publiceras i Science är ett kvitto på att den kunskap som SKB tar fram håller högsta vetenskapliga kvalitet. Då hela GAP-projektet genererat mycket ny kunskap räknar jag med att vi kommer att publicera många artiklar i en rad olika vetenskapliga tidskrifter under de närmaste åren. Artikeln i Science är bara början, säger Lillemor Claesson Liljedahl.

För mer information: 
Jimmy Larsson-Hagberg, presschef SKB, 08-459 84 83, jimmy.larsson-hagberg@skb.se 

 

Kärnkraftföretagen i Sverige gick på 70-talet samman och bildade Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö. Uppdraget är så omfattande att vi ser det som ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt.

Kommentarer (2)

    Varför bry sig om nästa istid, när Fukushima kör med vatten tankar som redan håller på att rosta sönder. Tankar som lagas med silvertejp och plastingpadding.

    - Eftertänksam liberal - 2013-09-30 17:53 CEST

    Var skall alla länder som har kärnkraft slutförvara sitt kärnavfall? Alltså de länder som inte har ett stabilt urberg, utan de i jordbävnings-områden, vulkanområden. Skall vi inte hjälpa till och låta de få slut-förvara i vårt urberg?

    - Eftertänksam liberal - 2013-09-30 18:00 CEST

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.