Följ Svensk Kärnbränslehantering AB

Samlat resecentrum ger säkrare trafik i Oskarshamn

Pressmeddelande   •   Sep 29, 2015 13:31 CEST

Oskarshamns kommun vill skapa ett resecentrum där bussar, taxi, tåg och färjetrafiken ska samlas på ett och samma ställe. Detta blir nu möjligt genom en särskild mervärdessatsning. Målet är att skapa en starkare ställning för kollektivtrafiken och samtidigt göra trafiksituationen kring Skeppsbrokajen säkrare.

Genom att bygga nya utfarter från färjeläget i Oskarshamn leds mycket av den tunga trafiken bort från Skeppsbrokajen, som istället kan bli en attraktiv plats där staden möter vattnet. I planerna, som finansieras via mervärdesavtalet med SKB, ingår även ett samlat resecentrum.

Förändringen kommer att minska de tunga fordonen från färjeläget som idag släpps ut via Skeppsbrokajen för vidare transport genom staden. De nya utfarterna från färjeläget möjliggör en förändring av området Inre hamnen som på sikt betyder byggande av bostäder.

-Att säkerheten höjs känns viktigt. Den befintliga trafikfaran med tunga fordon, personbilar och fotgängare som trängs vid Skeppsbrokajen försvinner. Och det blir enklare att evakuera området vid en eventuell olycka, säger Peter Wretlund kommunstyrelsens ordförande Oskarshamns kommun.

Investeringen, på cirka 25 miljoner kronor under åren 2016 och 2018, görs via mervärdesavtalet.

-SKB planerar att driva verksamhet i Oskarshamn i decennier framåt. Därför är det särskilt glädjande att kunna bidra till en långsiktig trafiklösning och därmed en tryggare miljö för invånarna, säger Christopher Eckerberg vd SKB.

Fakta om mervärdesavtalet: Tecknades 2009 mellan Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), SKB:s ägare samt Oskarshamns och Östhammars kommuner innebär att mervärden, i form av bl a infrastruktursatsningar, ska skapas i kommunerna för cirka 1,5 till 2 miljarder kronor. Avtalet syftar till att skapa goda långsiktiga förutsättningar att utveckla bland annat infrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad.

För mer information kontakta:

Rolf Persson Oskarshamns kommun, 070-539 89 55

Jenny Rees SKB, 070-693 85 20

Kärnkraftföretagen i Sverige gick på 70-talet samman och bildade Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö. Uppdraget är så omfattande att vi ser det som ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.