Följ Svensk Kärnbränslehantering AB

SKB redovisar kompletteringar till SSM

Pressmeddelande   •   Apr 16, 2012 14:44 CEST

I dag har Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, lämnat in kompletterande information om kopparkorrosion i rent syrgasfritt vatten till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Detta med anledning av myndighetens brev från i februari i år.

– Det är en självklar del av ansökningsprocessen att SSM begär in kompletteringar från oss. Det har de gjort flera gånger sedan vi lämnade in vår ansökan i mars 2011, bland annat när det gäller frågor kring bränslet och biosfären. Så kommer det att fortsätta till dess att prövningen av SKB:s tillståndsansökan är slutförd, säger Saida Laârouchi Engström, direktör på SKB.

SSM har i sitt brev från februari i år ställt kompletterande frågor kring hur olika förhållanden och processer skulle kunna påverka kopparkapseln om man antar att kopparkorrosion i rent syrgasfritt vatten skulle kunna ske.

För fyra av de fem frågor där SSM efterfrågat kompletteringar kan SKB visa att om processen skulle finnas så har den i kombination med andra processer en försumbar påverkan på kopparkapseln och därmed på den långsiktiga säkerheten. För en av frågorna har SKB lämnat ett delsvar men där krävs det ytterligare dataunderlag för att det ska gå att göra beräkningar.

I svaret till myndigheten beskriver SKB också varför SKB fortfarande anser att det vetenskapliga stödet för kopparkorrosion i rent syrgasfritt vatten är svagt.

– Det finns olika teorier men inget vetenskapligt fastställt svar. Det råder inget tvivel om att det i experiment uppmätts små mängder vätgas, men ingen har så här långt kunnat leda i bevis hur och på vilket sätt gasen uppkommit. SKB fortsätter därför att forska kring koppar och att söka förklaringar till den observerade vätgasen, bland annat genom pågående försök vid Uppsala universitet, säger Saida Laârouchi Engström på SKB och tillägger:

– De svar vi nu lämnat till Strålsäkerhetsmyndigheten ändrar inte på slutsatserna i vår ansökan, det vill säga att vi kan bygga ett kärnbränsleförvar som lever upp till de säkerhetskrav som myndigheterna satt upp.

SKB avser därför att lämna en ny uppdatering kring kunskapsläget under nästa år.

För mer information:
Jimmy Larsson-Hagberg, presschef SKB, 08-459 84 83, 070-269 91 15

Kärnkraftföretagen i Sverige gick på 70-talet samman och bildade Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö. Uppdraget är så omfattande att vi ser det som ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.